Innovació i serveis
L’Observatori del Montsec (OdM) és la infraestructura científica més important per a la investigació astronòmica i en ciències i tecnologies espacials a Catalunya i una de les més avançades a Europa, gràcies als equipaments instal·lats basats en tecnologies innovadores i avançades.
L’Observatori es troba en una situació privilegiada, donades les seves bones condicions pel que fa a la climatologia, la transparència i la qualitat atmosfèrica, així com per l’absència de contaminants atmosfèrics, lumínics i de soroll electromagnètic. A aquests elements cal afegir el fet de tenir un horitzó lliure d’obstacles que permet una visibilitat òptima en totes les direccions.
L’observatori també és un laboratori per a la innovació obert a la iniciativa pública i privada. Des de l’IEEC es promou el desenvolupament de demostradors i proves de concepte que es puguin realitzar a l’OdM gràcies a les capacitats del lloc i dels equips instal·lats. La participació en el programa CERCA Ginys n’és un exemple que ha permès projectar l’OdM als centres de recerca catalans.
els nostres serveis
Vigilància i seguiment espacial
La seguretat de les economies, les societats i els ciutadans europeus depenen d’aplicacions de la tecnologia espacial, com ara la comunicació, la navegació i l’observació. No obstant això, a causa de la creixent ocupació de l’entorn orbital, els satèl·lits estan cada cop més en risc de col·lisió amb altres objectes operatius o amb restes d’escombraria espacial. Al mateix temps, els satèl·lits d’òrbites baixes poden tornar a entrar i causar danys a terra. Per mitigar aquests riscos, és imprescindible supervisar i fer un seguiment d’aquests objectes. Aquest és el principal objectiu del programa europeu EU-SST (European Space Surveillance and Tracking), Vigilància i Seguiment Espacial, que ha motivat el desenvolupament d’una xarxa de telescopis capaços de detectar i seguir satèl·lits i deixalles espacials.
El TJO es va convertir en membre de ple dret del sistema de la UE per a la vigilància i el seguiment de l’espai l’any 2016, sent un dels pocs telescopis òptics a Espanya amb una capacitat demostrada per convertir-se en membre d’aquesta xarxa. El TJO participa des d’aleshores en aquesta xarxa amb servei de mode de seguiment. El programari de control i de processament de dades del TJO es troba en constant evolució per tal de millorar encara més les seves capacitats del telescopi per detectar objectes petits, així com de processar les dades de manera automàtica i proporcionar-les de manera immediata.
Les operacions dedicades a SST representen també un dels principals programes d’observació del TFRM. En aquest cas, el gran camp de visió del telescopi li permet contribuir a la xarxa tant en mode de seguiment de satèl·lits, com en mode de cerca per a la detecció d’objectes amb posició desconeguda. El disseny el TFRM i la tecnologia de la seva càmera d’imatge principal, així com el seu sistema de control, permeten l’obtenció de dades per SST amb la màxima immediatesa i precisió.
els nostres serveis
Infraestructura de la plataforma CERCA Ginys
CERCA Ginys, el nou web de plataformes tecnològiques de la Institució CERCA, permet accedir a infraestructures, serveis científics i personal qualificat per ajudar-te a desenvolupar el teu projecte. L’Observatori del Montsec forma part de la xarxa d’infraestructures de la plataforma.
Un dels casos d’èxit de CERCA Ginys mostra la col·laboració entre l’Observatori del Montsec i l’empresa isardSAT. isardSAT és una empresa R+D proveïdora de serveis i solucions dins del
camp de l’Observació de la Terra des de l’espai. Treballa per proveir aplicacions que ajudin a monotonitzar variables del canvi climàtic, com l’augment del nivell del mar. L’Observatori del Montsec ha ofert les seves instal·lacions a isardSAT per ubicar-hi un reflector experimental que s’ocupa del calibratge extern de Poseidon-4, altímetre del satèl·lit Sentinel-6. Després d’instal·lar el reflector l’abril de 2021, els resultats mostren un rendiment excepcional, comparable al d’altres aparells que l’Agència Espacial Europea utilitza avui en dia.
els nostres serveis
Qualitat del lloc
La zona que envolta la Serra del Montsec reuneix les condicions ideals per a l’observació astronòmica: absència de contaminació lumínica, bona estabilitat atmosfèrica i una gran quantitat de nits amb bones condicions meteorològiques. La ubicació de l’Observatori del Montsec es va triar fruit de les mesures que es van fer a finals dels anys 90 per validar la qualitat de les nits. Les campanyes de mesura més recent realitzades a l’OdM mostren que la brillantor del fons de cel en nits sense Lluna arriba a la magnitud 21,8, mentre que la turbulència atmosfèrica (seeing) es troba per sota d’1 segon d’arc el 60% del temps.
L’any 2013, diversos municipis al voltant del Montsec, tant a la banda del Pallars Jussà com de la Noguera, van rebre la certificació de Reserva i Destí Turístic per part de la Fundació Starlight.
A més, el mateix any 2013, el conseller de Territori i Sostenibilitat va signar la resolució per fixar l’Observatori del Montsec com a punt de referència de qualitat lumínica i establir l’àrea d’influència corresponent, la qual cosa garanteix la preservació de la qualitat del cel nocturn a la zona.
La localització remota de l’OdM converteix l’indret en un lloc privilegiat pel que fa a la manca d’interferències radioelèctriques.
Això ens permet realitzar telecomunicacions amb molt poc soroll. A més a més, la situació de l’OdM ens proporciona una visibilitat de pràcticament de tot l’horitzó. D’aquesta manera, l’OdM és una localització ideal per a l’instal·lació d’antenes de telecomunicacions amb satèl·lits, així com una plataforma de tests radioelèctrics. A mitjà termini, l’objectiu és situar l’OdM com a teleport industrial de referència, per tal de proporcionar servei i respondre a les necessitats.