Divulgació

L’Observatori del Montsec és una infraestructura de recerca destinada a l’ús científic i al desenvolupament tecnològic. Tanmateix, l’IEEC obre també els seus equipaments a l’educació i la formació en diferents àmbits:

què oferim?

Educació i formació

Visites per a estudiants de secundària, batxillerat o universitaris, únicament concertades, per grups reduïts, i pensades per a estudiants que hagin treballat temes d’astronomia i ciències de l’espai. Els astrònoms de l’observatori mostren, durant el dia i en un recorregut d’aproximadament 1 hora, els diferents telescopis de l’observatori i la ciència que fan.

Assessorament amb treballs de recerca de batxillerat, utilitzant dades obertes del telescopi Joan Oró i amb l’ajuda dels astrònoms de l’IEEC.

Pràctiques universitàries i treballs de fi de grau o màster, treballant amb els astrònoms de l’observatori en l’anàlisi de dades astrofísiques o bé col·laborant amb el desenvolupament tecnològic dels telescopis i la resta d’equipaments.

T’hi esperem

Visites guiades

Donades les característiques i l’emplaçament de l’Observatori del Montsec, aquest es troba normalment tancat al públic general i només s’organitzen visites guiades en ocasió de les jornades de portes obertes o de sessions concertades sota demanda dirigides a estudiants o bé amateurs o professionals de l’àmbit.

En aquestes visites, l’IEEC ofereix l’oportunitat de fer un recorregut guiat per les instal·lacions de l’observatori, com ara pels diferents telescopis (el Joan Oró, el Fabra-ROA Montsec i l’XO-Montsec), els equips de mesures meteorològiques (Servei Meteorològic de Catalunya) o de medi ambient (Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua) i l’Estació Terrestre per a Satèl·lits (‘Montsec Satellite Ground Station’ SGS Montsec, UPC – IEEC). Els astrònoms de l’IEEC expliquen com funcionen els aparells, quins descobriments científics s’han fet recentment des de l’observatori i com es duu a terme la comunicació amb els nanosatèl·lits.

Divulgació

Si estàs interessat a conèixer l’Observatori des de l’àmbit de l’educació o la docència, pots contactar amb nosaltres a través del formulari.

Visita virtual a l’Observatori del Montsec (OdM – IEEC)