Explora l’OdM | Equipaments

Equipaments de l’Observatori

L’OdM comprèn tres equipaments de recerca astronòmica, dues estacions de mesures atmosfèriques, i una estació de comunicacions amb satèl·lits.

Els equipaments astronòmics inclouen dos telescopis robòtics:
R Telescopi Joan Oró (TJO): propietat de la Generalitat de Catalunya i instal·lat i gestionat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

R Telescopi Fabra-ROA Montsec (TFRM): pertanyent a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i el Real Observatorio de la Armada.

A més, l’OdM allotja una càmera all-sky per a la detecció de bòlids i meteors, gestionada per l’IEEC.

L’estació de comunicacions amb satèl·lits del Montsec (SGSMontsec) està formada per diverses antennes per comunicacions amb satèl·lits d’òrbita baixa, i ha estat dissenyada, implementada i instal·lada pel NanoSat Lab de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i gestionada conjuntament per la UPC i l’IEEC.

La missió de l’OdM és proveir les eines per dur a terme recerca puntera en astronomia i ciències de la Terra, així com el suport necessari per l’explotació dels equipaments de telecomunicacions amb satèl·lits. Diferents instituts i universitats han contribuït activament al desenvolupament científic i tècnic dels projectes de l’OdM.

equipaments
Coneix els serveis de l’Observatori
TJO

Telescopi Joan Oró (TJO)

Telescopi robòtic de 80 cm de diàmetre gestionat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya

telescopi-fabra

Telescopi Fabra-ROA Montsec (TFRM)

Telescopi robòtic de gran camp de tipus Baker-Nunn gestionat per la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i el Real Instituto y Observatorio de la Armada de San Fernando

Càmera all-sky

Càmera all-sky

Càmera de seguiment de bòlids i meteors gestionada per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya

Estació meteorològica SMC

Estació meteorològica SMC

Estació del Servei Meteorològic de Catalunya

Estació XVPCA

Estació XVPCA

Estació de monitoratge de qualitat ambiental de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica

SGS

Estació de comunicacions amb satèl·lits

Estació de comunicacions amb satèl·lits del Montsec (SGSMontsec) gestionada per la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya