Estació de comunicacions
Durant els últims anys s’han fet esforços significatius per construir una estació per comunicacions amb satèl·lits d’òrbita baixa a l’Observatori del Montsec. El resultat és l’Estació Terrestre per a Satèl·lits del Montsec.
La nova economia espacial (o NewSpace) representa un salt disruptiu en l’ús de l’espai gràcies al desplegament de satèl·lits petits, més econòmics i de ràpid desenvolupament (nanosatèl·lits).
Durant els últims anys s’han fet esforços significatius per construir una estació per comunicacions amb satèl·lits d’òrbita baixa a l’Observatori del Montsec (OdM). El resultat és l’Estació Terrestre per a Satèl·lits del Montsec (SGSMontsec, per les sigles en anglès). Aquesta estació ha estat concebuda i instal·lada pel NanoSat Lab de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i és gestionada en col·laboració amb l’IEEC.
La localització privilegiada de l’OdM, lliure d’obstacles sobre l’horitzó i amb baixa contaminació de l’espai radioelèctric, fa d’aquest un indret ideal per a l’estació terrestre de comunicacions. Les antenes són controlades des del Centre d’Operacions de Barcelona, des d’on es planifiquen les passades de satèl·lits i es processen les dades. Després de diverses modificacions i millores, l’estació SGSMontsec va ser inaugurada oficialment el 12 de juny del 2021.
Antena de bandes UHF/VHF
L’antena de bandes amateur UHF/VHF tipus Yagi va ser inicialment concebuda pel NanoSat Lab per a ser instal·lada al terrat d’un dels edificis del Campus Nord de l’UPC de Barcelona. Degut al soroll radioelèctric i a l’impacte en la visibilitat que tenien els edificis de la ciutat, l’any 2018 es va decidir traslladar-la a l’Observatori del Montsec, juntament amb els equipaments de control a l’edifici del Telescopi Joan Oró.
Aquesta estació ha participat satisfactòriament en les missions del NanoSat Lab ³Cat-1 i ³Cat-2. Es preveu que se segueixi donant servei a missions experimentals i acadèmiques.
Antena de banda S
L’any 2019 es va instal·lar una antena de banda S amb capacitat de recepció, amb un disc de 3 metres de diàmetre, per tal d’ampliar les capacitats de l’estació de comunicacions. També es va habilitar una sala dedicada a l’edifici de serveis del Telescopi Joan Oró, on s’allotgen tots els equips d’electrònica i control de les diferents antenes, i que consolida la infraestructura de la SGSMontsec. Les principals missions en les què ha participat l’antena de banda S són l’FSSCat del NanoSat Lab en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea (ESA) i l’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit de l’Estratègia NewSpace de Catalunya promogut i desenvolupat conjuntament per la Generalitat de Catalunya i l’IEEC.
Actualment, el NanoSat Lab i l’IEEC treballen conjuntament per ampliar les capacitats de l’antena de banda S a transmissió. Està previst que l’entrada en servei de l’antena amb capacitats de recepció i transmissió sigui durant el 2023.
UHF Band (TX/RX)
435-438 MHz
VHF Band (TX/RX)
144-145 MHz
S-Band (RX)
2200-2290 MHz
Satellite Tracking
UHF/VHF/S-Band
VHF G/T
-16 dB
UHF G/T
-14 dB
S-Band G/T
9 dB