Explora l’Observatori del Montsec

L’Observatori del Montsec (OdM) és una infraestructura científica i tecnològica gestionada per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) en virtut d’un acord amb la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya.

Està situat a 1570 metres d’altitud a la serra del Montsec, al municipi de Sant Esteve de la Sarga (Lleida). Aquesta zona és reconeguda com una de les millor d’Europa per a l’observació astronòmica, gràcies a la combinació de les bones condicions meteorològiques i al baix nivell de contaminació lumínica, que proporcionen unes condicions excepcionals del cel nocturn.

L’OdM no és habitualment obert al públic general, exceptuant les visites guiades programades. S’hi pot arribar des de la banda nord del Montsec d’Ares, agafant el desviament a la C-13 cap a Guàrdia de Noguera i continuant fins 2 km després de Sant Esteve de la Sarga, on trobarem el desviament a l’esquerra que puja fins al coll d’Ares i l’observatori. També s’hi pot arribar des de la banda sud, agafant el desviament a la C-12 a Àger i recorrent 16 km fins al coll d’Ares, on trobarem indicat l’últim tram de la carretera fins a l’observatori.

El municipi de Sant Esteve de la Sarga, on s’ubica l’OdM, es troba a la comarca del Pallars Jussà, al nord del Montsec d’Ares. La zona conté un ric patrimoni natural i cultural, i està inclosa en la Xarxa Natura 2000, que la dota d’una protecció especial per preservar els seus valors ecològics i paisatgístics. El municipi tambe gaudeix des de l’any 2013 de la certificació de Reserva Starlight.

Coordenades

42° 03′ 05″ N, 00° 43′ 46″ E

Altitud

1570 m

Localització

Contacte

què oferim?

Coneix els serveis de l’Observatori

Equipaments

L’OdM comprèn tres equipaments de recerca astronòmica, dues estacions de mesures atmosfèriques, i una estació de comunicacions amb satèl·lits

Càmeres en directe

Comprova tu mateix les instal·lacions i les vistes en directe des de l’Observatori

Meteorologia

Revisa les dades meteorològiques actuals i les dels darrers dies

Galeria d’imatges

Fotografies astronòmiques i de les instal·lacions de l’Observatori

Directori de personal

Coneix l’equip al darrera de l’Observatori

Contacte

Voldries visitar l’Observatori? Tens alguna pregunta sobre la nostra recerca? Escriu-nos!